Így találd meg a tökéletes autós oktatót

A jogosítvány megszerzése mindannyiunk életében fontos állomást jelent. Annak érdekében, hogy ez a folyamat zökkenőmentes legyen, különösen fontos, hogy megtaláljuk az ideális autós oktatót.

Ez azonban sok esetben nem egyszerű feladat. A szaktudás mellett ugyanis rengeteget számít az, hogy milyen hangulatban telnek a vezetéssel töltött órák.

Most megmutatjuk azt, hogyan választhatjuk ki a számunkra tökéletes tanárt, és hogy mi a teendő abban az esetben, ha úgy érezzük, hogy a jogosítvány megszerzése ellenére korábbi tanárunktól nem sikerült megfelelő tapasztalatot szereznünk ahhoz, hogy kimerészkedjünk a forgalomba!

A jó oktató mellett a tanulás nem teher

A jogsi megszerzése különleges tanulási folyamat. Nem csak a megfelelő elméleti ismertek elsajátításából áll. Az órák során a tanulónak a forgalomban történő közlekedéshez szükséges rutint és a vezetés szempontjából nélkülözhetetlen készségeket is el kell sajátítania.

Fontos a megfelelő koncentráció, és az, hogy a forgalomra, valamint a járműre egyaránt megfelelő figyelmet fordítsunk. Ezeket a készségeket pedig csak abban az esetben tudjuk magunkévá tenni, ha az oktató mellet nem érezzük magunkat feszülten.

Rengeteg történetet hallhattunk már olyan oktatókról, akik türelmetlenül bánnak a tanulóvezetőkkel. Feszülten reagálnak bizonyos szituációkra, és akár egy apróbb hiba is elég lehet ahhoz, hogy ingerülten szóljanak diákjaikhoz. Ilyen körülmények közt a tanulást a legtöbben teherként éljük meg, és úgy érezzük, ügyetlenek vagyunk. Pedig senki sem ülhet azonnal profiként a volán mögé. A hibák tökéletesen alkalmasak arra, hogy tanuljunk belőlük.

Az oktató feladata éppen ezért az, hogy elmagyarázza, mit és miért csináltunk rosszul, valamint hogy legközelebb mit kellene másképp tennünk. Ez pedig kizárólag akkor működik hatékonyan, ha nyugodt, barátságos légkörben telnek az órák.

A nyugodt és felszabadult lelkiállapot pedig nem csak a gyorsabb és hatékonyabb tanuláshoz segíti hozzá a tanulóvezetőket, de a biztonságérzet kialakításában, az adott szituációk megfelelő kezelésében is segít.

Nem mindegy, milyen autón tanulunk

Ha saját autót szeretnénk vásárolni, manapság már rengeteg lehetőség közül választhatunk a piacon. A márkák és különböző modelljeik útvesztőjében pedig nem könnyű eligazodni. Vannak, akiknek a kisebb méretű járműveket kedvelik, akadnak, akiknek az automata váltó áll kézre, mások pedig a manuális megoldásra esküsznek.

Alapvetően elmondható, hogy a kezdő sofőrök a kisebb, automata váltós autókat részesítik előnyben, azonban akadnak olyanok is, akik kifejezetten nagyobb, családi méretű járművön szeretnének tanulni.

Természetesen nem mindenki van tisztában rögtön azzal, mit is szeretne, és mi jelenti a számára a legideálisabb megoldást, de a megfelelő oktató kiválasztása során érdemes olyan tanár mellett döntenünk, akinek az autója is a leginkább megfelel igényeinknek.

Mit tegyünk, ha a jogsi megszerzése után még nem érezzük nyeregben magunkat?

Bármenyire jó oktatót is választunk, általános problémának tekinthető, hogy a vezetéssel töltött órák során csak a jogosítvány megszerzése szempontjából legszükségesebb tudást sikerül elsajátítanunk.

Ahhoz pedig, hogy belevessük magunkat a forgalomba, hiányzik a megfelelő rutin. Ilyen esetekben érdemes igénybe venni néhány gyakorlóórát, melyek célja, hogy segítsenek a mindennapos vezetés szempontjából lényeges rutin elsajátításában.

Ezek az órák általában kevésbé kötöttek, a vizsgaútvonalak helyett egyéni útvonalakon zajlanak, céljuk pedig, hogy segítsenek az önálló vezetéshez szükséges gyakorlat és önbizalom megszerzésében.

Rendkívül hasznosak lehetnek azok számára, akik úgy érzik, a jogosítvány megszerzése előtt nem feltétlenül a számukra megfelelő oktató mellett tanultak, és természetesen azoknak is, akik elégedettek voltak tanáruk munkájával, de a kötelező órák végeztével szeretnének némi plusz tudás, extra határozottság birtokába kerülni.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a barátaiddal is: