3+1 tuti tipp kezdő sofőrök részére

Sokan hiába szerzik meg a jogosítványukat, a papírral együtt nem kapnak megfelelő rutint és önbizalmat ahhoz, hogy kimerészkedjenek a forgalomba. Az éles vezetéstől való, bizonyos mértékű félelem persze bizonyos szinten normális dolog, azonban abban az esetben, ha ezt rövid időn belül nem tudjuk legyőzni, már problémát okozhat.

Most mutatunk néhány olyan módszert, melyekkel segítenek abban, hogy kezdő sofőrként magabiztosabban ülhess a volán mögé és vehesd nyakadba a város útjait!

Ne hagyd, hogy az autód irányítson

Sok kezdő sofőr úgy tekint a saját autójára, mintha az nem egy jármű, hanem egy élő, lélegző szervezet lenne. Az igazság azonban az, hogy még a legjobb kocsi esetében is csak egy gépről beszélünk, melyet neked kell az irányításod alatt tartanod.

Fontos tehát, hogy mielőtt a volán mögé ülnél, tudatosítsd magadban a következőt: az autó csak és kizárólag olyan mozdulatokat fog tenni, amilyeneket szeretné, hogy tegyen. Te vagy a vezér, te uralkodsz felette, te tartod az irányításod alatt. Ha ezt sikerül tudatosítani magadban, abban az esetben sokkal magabiztosabban ülhetsz a volán mögé, akár már néhány óra vezetés után is.

Ne csak a saját autódra figyelj

Kezdő sofőrként az egyik legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy nem egyedül közlekedsz az utakon. Ez azért is számít alapszabálynak, mert abban az esetben, ha nem figyelünk a forgalomra, nagyon komoly balesetet is okozhatunk.

Egy elfelejtett index, a visszapillantó tükrök nem megfelelő használata, vagy a gyorshajtás is lehetnek olyan dolgok, melyek figyelmetlenségből adódnak és elsőre apróságnak tűnnek, mégis sok esetben komoly stresszhelyzetet idézhetnek elő és akár emberéletet is követelhetnek.

Éppen ezért fontos, hogy figyelmünket minden esetben a vezetésre koncentráljuk és kerüljük az olyan, zavaró tényezőket a volán mögött, mint például a mobiltelefon használata. Hacsak készülékünket épp nem az utazást megkönnyítő GPS-ként használjuk.

Ne feledkezz meg a KRESZ szabályairól

Sok friss jogosítvánnyal rendelkező sofőr gondolja úgy, hogy a KRESZ szabályai kizárólag addig vonatkoznak rá, amíg megszerzi a vezetői engedélyét. Attól azonban, hogy sikerül letenned a jogsit, még nem leszel profi, rutinos sofőr. Arról nem is beszélve, hogy a szabályokat a profik sem hághatják át kedvükre.

A KRESZ ugyanis azért van, hogy mindenki számára biztonságossá tegye az utakat. Éppen ezért a szabályai kizárólag olyan szituációkban hághatók át, melyekben kizárólag ilyen módon kerülhető el egy baleset.

Járj gyakorlóórákra

A gyakorlóvezetés az egyik legjobb módját jelenti annak, hogy megfelelő önbizalmat gyűjts a volán mögött. Gyakorlott tanár segítségével ismerheted meg autód határait és profi felügyelettel járhatod be a számodra fontos útvonalakat. Személyre szabott oktatásban lehet részed, és minden olyan, fontos kérdésedre választ kaphatsz, melyekről a korábbi tanórákon esetlegesen nem esett szó.

Mindezt kellemes környezetedben, barátságos hangulatban, stresszmentes oktatási módszerekkel. Abban az esetben legalábbis biztosan, ha a Jogsimvan.hu gyakorlóóráit választod tapasztalatszerzésre!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a barátaiddal is: